Inrymning: lösningen på alla problem?

Inrymning är bra. Det går snabbt, väldigt snabbt, att tömma en skolgård om man övat på det. Och självklart ska barnen involveras i arbetet, på ett lugnt och tryggt sätt (jmf med brandövning). Och det finns flera olika scenarion där inrymning skulle kunna vara en bra lösning. Barnen pratar om älgar och onyktra människor i inslaget. Ni kan själva tänka ut andra situationer. Drygt 700 skjutningar har skett i närheten av skolor under en period av tre år..

MEN. Och då menar jag ett stort MEN. Man ska inte lägga alla ägg i korgen "inrymning" och tro att det är ett mirakelspö som funkar mot allt. Jag ser alldeles för ofta handlingsplaner som går ut på en enda lösning: "vi larmar och inrymmer." Och ännu värre: "Vi har bestämt i förväg vilket rum vi ska till och dit ska vi allihop." Det kan vara farligt, mycket farligt. T ex en skolattack börjar mest sannolikt INNE i skolan och en gärningsperson skulle älska att ha alla människor samlade på en plats. Man behöver inte mycket kunskap och inlevelseförmåga för att förstå hur dåligt det kan bli.

Så öva gärna inrymning. Och när ni som skolpersonal känner er trygga i det, gör det med era elever också. Ni klarar det! Men se för tusan till att skaffa er kunskap om olika handlingsalternativ och mental förberedelse inför detta. Det finns bara en korrekt riktning vid farliga händelser- och det är IFRÅN faran. Faran kan vara inne, eller ute, eller både och. Faran kan röra på sig. Faran kan leta efter dig. Faran kan vara flera stycken. Det är nästan en förlamande tanke. Men tänk den nu, för att bli handlingskraftig sen. 

En sista grej bara: Gå inte ut i lokalpressen och berätta exakt hur er handlingsplan ser ut. Hur ni larmar och var ni gömmer er. Det är dumt, så dumt. Jag säger detta på förekommen anledning. 

Jag har utbildat drygt 500 skolor (50 kommuner) och vet att om okunskap och rädsla får styra blir det ofta inte särskilt bra beslut. Då genar man i kurvorna och försöker sig på enkla lösningar på komplexa problem. En dörr, en app, en inrymning. Svaret på allt- eller inte på något? 

Med kunskap tar man bra beslut- och framförallt: man blir trygg och säker.

Trevlig helg! /Lena


https://www.svt.se/barnkanalen/barnplay/lilla-aktuellt/jXvMZqG

Nästa
Nästa

”I teorin nej, men i praktiken…ja.”